Lene Varming, Kranio Sakral Terapi for Silkeborg

Kranio Sakral Terapi


I mit ønske om at arbejde med det hele menneske tilbyder jeg også Kranio Sakral Terapi. Fordelene ved at kombinere Psykoterapi og Kranio Sakral Terapi syd for Silkeborg kan du læse mere om her.

Hvad er Kranio Sakral Terapi?


Kranio Sakral terapi er en enkel, naturlig og meget blid og effektiv behandlingsform som har til formål at løsne spændinger og skævheder, der belaster centralnervesystemet.


Kranio betyder kranie
Sakral betyder korsbenet

Behandlingen består af forskellige teknikker, hvor jeg manuelt trykker og korrigerer blidt på bestemte punkter især omkring kraniet, rygsøjlen og bækkenet. Ved at løsne membraner, bindevæv og muskler så hjernen og rygmarven kan bevæge sig frit, får kroppen derved mulighed for at regenerere sig til sin oprindelige tilstand og balance.


Kranio Sakral Terapi arbejder med knogler, membraner (hjernehinder), cerebrospinalvæske (hjernevæske), muskler, bindevæv og organer. Det har indflydelse på nerve-, hormon- og immunsystemet og påvirker dermed hele kroppen.


Centralnervesystemet omfatter hjernen, rygmarven og rygmarvsnerverne inkl. hjernevæsken, der pumpes rundt i membranen udenom hjernen i en kontinuerlig rytme eller puls ca. 6-12 gange i minuttet. Denne rytme kaldes KST rytmen. Den blev først beskrevet af den ameriskanske osteopat og læge William Sutherland omkring 1920.Han dokumenterede, at der er bevægelighed mellem kranieknoglerne også hos voksne. I løbet af det 20. århundrede arbejdede både Sutherland og hans elever videre med disse opdagelser og skabte teknikker, der blev en del af den osteopatiske behandlingsform. I 1970’erne forskede den amerikanske osteopat og læge John Upledger videre på disse optegnelser og udviklede Kranio Sakral Terapien som en selvstændig behandlingsform. Den danner grundlaget for terapiformen, som vi kender den i dag.

Trine Rosenberg, som jeg er blevet uddannet hos, var sammen med hendes daværende mand Stanley Rosenberg de første undervisere i Kranio Sakral Terapi i Danmark. Nederste på denne side kan du høre Trine selv fortælle om, hvad Kranio Sakral Terapi er, i den podcast jeg har lavet sammen med hende.

Baggrund og Principper

Baggrunden for Kranio Sakral Terapi bygger, som skrevet tidligere på denne KST-rytme. Den har stor betydning for kroppen som helhed og eksisterer livet igennem.

Denne puls vil få knogler i kraniet og mellem knoglerne til at skabe små bevægelser. Men hvis man bliver udsat for et trauma, eks. hjernerystelse eller slag mod hovedet, kronisk stress, chok, sygdom eller andet, kan det påvirke disse bevægelser i kraniet og skabe blokeringer, spændinger og restriktioner, som giver en ubalance i kroppens system. Det er denne ubalance, som de manuelle tryk og stræk på bestemte steder på kraniet, rygsøjlen og korsbenet skal behandle, så der igen kan komme en bedre og optimal balance i kroppen.

Trykkene skal være meget blide, da det er centralnervesystemet vi er inde at arbejde med. Pludselige bevægelser vil straks få systemet til at trække sig sammen og give modstand.

”Jo færre kræfter – jo bedre resultater” er mottoet.

Behandlingsformen bygger på, at kroppen bliver ”hørt og imødekommet” ved at jeg med mine hænder ”lytter” til disse mærkbare rytmer og bevægelser i kroppen. Min respektfulde måde at møde kroppen på gør at kroppen aktivt slipper sine bevidste og ubevidste spændinger.

Fordelene

Kranio Sakral terapi anvendes mod en lang række gener og lidelser af både psykisk og fysisk art. Det kan også bruges til at fremme balance og velbehag i krop og sind generelt. Livet giver os fra tid til anden små og store slag. Kroppen forskrækkes og spænder op. Membranen i kraniet trækker sig sammen og derved begrænser den bevægelighed, som er helt afgørende for hjernens funktioner. Det kan give følger, som kan være ret opfattende:

  • Stress/psykiske ubalancer
  • Smerter i nakke, ryg og lænd
  • Hovedpine/migræne
  • Piskesmæld
  • Koncentrationsbesvær
  • Fordøjelsesbesvær
  • Indlæringsvanskeligheder
  • Søvnløshed

Dårlige siddevaner kan have en betydelig indvirkning på vores krop og velvære. Når vi sidder eller står i uhensigtsmæssige positioner, kan det føre til spændinger og belastning på nerver, muskler og knogler. Det kan begrænse blodgennemstrømningen til hjernen og resultere i hovedpine, svimmelhed og nedsat koncentrationsevne.

Børn og babyer kan også have stor glæde af denne behandlingsform, da skader forbundet med fødslen og forhold efter fødslen kan præge en baby og et barns helbred.

Fødselsskader kan f.eks. være, at skelettet bliver skævt under fødslen, eller kraniet på barnet er blevet meget spændt, hvilket blandt andet kan give kolik, at baby sover uroligt, fladt baghoved, anspændthed, indlæringsproblemer, hyperaktivitet, hovedpine m.m. i kroppen.

Hvordan forgår en behandling:

En behandling varer ca. 1 time. Du ligger afslappet på en briks med et tæppe hen over dig. Ofte oplever klienter en dyb afspænding. Trine Rosenberg beskriver selv tilstanden som ”stille lykkelig”. Som reaktion på behandlingen kan opleves afslappethed, træthed og forbigående smerter, hvilket ses som en del af kroppens egne helbredende processer.

Antallet af behandlinger afhænger af klientens lidelse. Nogle gange kan én enkelt behandling være nok, andre gange er det nødvendigt med flere behandlinger. Der behandles dog max. en gang om ugen, da kroppen har brug for ro til at regenerere.